Διάκριση της χώρας μας στην 10η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε στις 19/12/2016 στην πόλη Bhubaneswar της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και ο  Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Πανεπιστημίου Manchester, Μ. Βρετανία) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια, ενώ ο  Γιάννης Βογιατζής από το ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Φυσικής του ΑΠΘ) απέσπασε εύφημο μνεία. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Καλλιμάνης από το 41ο ΓΕΛ Αθηνών (νυν φοιτητής στο ΕΚΠΑ) και Χρήστος Κακογιάννης (μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης). Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 234 μαθητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. 

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας. Στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην ύλη της Ολυμπιάδας συμμετείχαν οι  Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ, ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο, πέντε μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές από το Α.Π.Θ. (Γιάννης Νέστορας, Άγγελος Τσιάρας, Γιώργος Λιούτας, Δέσποινα Παζούλη και Γιάννης Κουταλιός) και τέσσερις από την υπόλοιπη Ελλάδα (Περικλής Οκαλίδης, Ορφέας Βουτυράς, Μάνος Βουρλίωτης και Κρινιώ Μαρούδα).

“Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή” υποστηρίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής καθώς επίσης και τα τοπικά έξοδα προετοιμασίας της αποστολής. Την οργάνωση της προετοιμασίας ανέλαβε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ταϋλάνδη, το Νοέμβριο του 2017.

Επισυνάπτεται φωτογραφία των διακριθέντων μαθητών και των συνοδών καθηγητών. Από αριστερά προς τα δεξιά (Φωτογραφία Ι): Σειραδάκης Γιάννης, Βαλμάς Αντώνης, Βογιατζής Γιάννης, Παπαχατζάκης Γιώργος, Καλλιμάνης Γιάννης, Κακογιάννης Χρήστος, Ζαχείλας Λουκάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο