11th Trends in Classics International Conference

Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία». Το συνέδριο, με θέμα την ενδοκειμενικότητα στη Λατινική Λογοτεχνία, διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Corpus Christi College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από 25-27 Μαΐου 2017.

Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι καθηγητές Alessandro Barchiesi, Jacqueline Fabre-Serris, Therese Fuhrer, Philip Hardie, Stephen Harrison, Stephen Heyworth, Richard Hunter, Alison Keith, David Konstan, Andrew Laird, Michèle Lowrie, Christine Perkell, Gianpiero Rosati, Alison Sharrock  κ.α. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία.  Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής, ο καθ. Franco Montanari και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος, εκδότες της σειράς Trends in Classics, και ο κ. Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού ΄Εργου (ΚΙΚΠΕ).

Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκοί καθηγητές: Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής και Αντώνιος Ρεγκάκος. Στη συμβουλευτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές: Stephen Harrison και Σταύρος Φραγκουλίδης. Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ), Α.Π.Θ. (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου).

Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 28 διακεκριμένοι επιστήμονες της ημεδαπής και της αλλοδαπής, είναι να τεθούν ζητήματα που αφορούν στον ορισμό και το σημασιολογικό εύρος της έννοιας της ενδοκειμενικότητας, τη σημασία της ως μεθοδολογικού εργαλείου ερμηνείας κειμένων της λατινικής λογοτεχνίας, την εξέλιξη της αναγνωστικής αυτής πρακτικής στον χώρο της ρωμαϊκής γραμματείας, τις ειδολογικές ιδιαιτερότητές της και τη σχέση της με τη θεωρία και την πρακτική της διακειμενικότητας, την πρόσληψη ενδοκειμενικών τεχνικών της προγενέστερης ελληνικής και ρωμαϊκής λογοτεχνίας από την επιγονική ποίηση των Ρωμαίων.

Για περισσότερες πληροφορίες (βιογραφικά ομιλητών, πλήρες πρόγραμμα) μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου:

http://www.lit.auth.gr/11th_trends

Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές για το κοινό, το οποίο για να συμμετάσχει θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής στον ιστότοπο:

http://www.lit.auth.gr/11th_trends

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στη γραμματεία του συνεδρίου.

Συντονιστής της διοργ.: Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας & Ακαδημαϊκός 

Mε την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Π.Κ.Ε.), του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο