Συναυλία Συνόλων Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Την Τρίτη 29 Μαϊου 2018 στις 19:00, τα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη την βιντεο-παρτιτούρα NOTATIONS (2013) της Vicki Bennett (People Like Us) για ζωντανό αυτοσχεδιασμό.

Η βιντεο-παρτιτούρα NOTATIONS, προσκαλεί τους μουσικούς να αυτοσχεδιάσουν σε πραγματικό χρόνο με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή αποσπασμάτων από κινούμενες εικόνες και ήχους, και όχι απλώς να επενδύσουν μουσικά μια ταινία. Έτσι, το βίντεο παίρνει ταυτόχρονα το ρόλο παρτιτούρας και ενεργού συμπαίκτη στον αυτοσχεδιασμό.
 
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από απλές αυτοσχέδιες / συμμετοχικές δράσεις, με τον συντονισμό μελών των συνόλων. Όλα τα μέλη του κοινού είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές, ή απλώς να παρακολουθήσουν ως ακροατές.
 
Τρίτη 29/5
19:00
Φουαγιέ Α’ Ορόφου
Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Πανεπιστημιούπολη Θέρμης
 
ΝΟΤΑΤΙΟΝS
a film for live improvising musicians
by People Like Us (Vicki Bennett),  2013
 
και άλλες αυτοσχέδιες δράσεις
 
Συμμετέχουν:
Γιάννης Βακαλούδης, Simon Dahan, Δέσποινα Καλογιάννη, Γιάννης Κρητσωτάκης, Χριστίνα Κατίδου, Γεωργία Μαργαρίτου, Δανάη Μαστορίδου, Εύα Ματσίγκου, Πέπη Παναγιωτίδου-Τερζοπούλου, Στέλλα Πουλή, Μαριάννα Σαχινίδου, Δανάη Στεφάνου, Dara Shikoh – Channa, Nεφέλη Σάνη
 
Τα νεοσύστατα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. ξεκίνησαν να λειτουργούν επίσημα το 2017, στα πλαίσια του νέου προγράμματος σπουδών του ΤΜΣ και ως απόρροια πολυάριθμων άτυπων συνόλων που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία από τα μαθήματα Πειραματικής Μουσικής, Κριτικής Αισθητικής & Αυτοσχεδιασμού. Η σύσταση των συνόλων μεταβάλλεται ανά εξάμηνο και αποτελείται από διακριτές ομάδες που δουλεύουν μαζί και ξεχωριστά, ερμηνεύοντας σύγχρονο και ιστορικό ρεπερτόριο συνθέσεων ανοιχτής φόρμας, και αναπτύσσοντας τις δικές τους πρωτότυπες δράσεις και συνθέσεις.
 
Η Βρετανή καλλιτέχνιδα Vicki Bennett δημιουργεί cd, ραδιοφωνικές εκπομπές και οπτικοακουστικά multimedia κολλάζ από το 1991 με το ψευδώνυμο People Like Us. Παίρνοντας έτοιμο υλικό και αναπλαισιώνοντάς το σε άρτια σχεδιασμένα κολλάζ, η Bennett προσδίδει μια χιουμοριστική και κριτική διάσταση στην σύγχρονη πειραματική σύνθεση. Ως People Like Us, παρουσιάζει από το 2003 τις εκπομπές  “DO or DIY” στον ανεξάρτητο σταθμό WFMU της Νέας Υόρκης, μετρώντας πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο ακροατές παγκοσμίως από την εκκίνησή τους.  Σχεδόν όλες οι δισκογραφικές κυκλοφορίες της είναι διαθέσιμες δωρεάν για download από την ιστοσελίδα UbuWeb.com, σε συνεργασία με την PennSound και τον WFMU.
Μετάβαση στο περιεχόμενο