Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη της Χειραγώγησης Αγώνων στον Αθλητισμό

Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη της Χειραγώγησης Αγώνων στον Αθλητισμό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρες 15:00-20:30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING».

Στόχος του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τα ερευνητικά δεδομένα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αντιλήψεις των αθλητών/τριών για τη χειραγώγηση αγώνων, καθώς και τις πολιτικές που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων στη μελέτη της χειραγώγησης αγώνων, στο πλαίσιο του προγράμματος «FIX the FIXING», δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης της χειραγώγησης αγώνων που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο. Το εργαλείο αυτό θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, προπονητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής), τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε.

Το πρόγραμμα «FIX the FIXING», που θα ολοκληρωθεί το 2018, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Queen’s University από το Ηνωμένο Βασίλειο, το University of Limerick από την Ιρλανδία, το Play Fair Code της Αυστρίας, το IRIS της Γαλλίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο Kώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι  (KEA) της Ελλάδας, το International Council for Coaching Excellence (ICCE) και το International Centre for Sport Security (ICSS).

«Η χειραγώγηση αγώνων αποτελεί μάστιγα για τον σύγχρονο αθλητισμό. Παράλληλα, αποτελεί μια πρόκληση για την ερευνητική κοινότητα για την κατανόηση του φαινομένου και την οργάνωση δράσεων αντιμετώπισής του» αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, συμμετείχαν 607 άτομα από τον χώρο του αθλητισμού, με μέσο όρο ηλικίας 23,8 έτη, η πλειοψηφία των οποίων (494 άτομα) ήταν άνδρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 34,7% των αθλητών πίστευε ότι πολλοί αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι και αυτό συνέβαινε τουλάχιστον 2 με 5 φορές σε μία αγωνιστική χρονιά. Οι αθλητές επισήμαναν ότι ένα παιχνίδι είναι πιο συνηθισμένο να χειραγωγηθεί από τους παράγοντες της ομάδας (40,2%) και λιγότερο από τους αθλητές (27,7%).

Το 20% των ερωτηθέντων αθλητών ήταν ενήμεροι για χειραγωγημένο παιχνίδι στην ομάδα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 38%, όταν οι αθλητές αναφέρονταν σε άλλες ομάδες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 20% των αθλητών θα δεχόταν να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του για να αυξήσει το εισόδημά του. Η πλειοψηφία του δείγματος (85,3%) ανέφερε ότι συμμετείχε ή πίστευε ότι ίσως είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα κάποια στιγμή στην καριέρα του. Τέλος, αυτό που θα απέτρεπε τους αθλητές να καταγγείλουν ένα περιστατικό χειραγώγησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω live streaming, από τους συνδέσμους: http://www.auth.gr/video/24701 & http://www.auth.gr/news/audiovisual

 

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://fixthefixing.eu/conference-2017/

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο