Το ΑΠΘ φέρνει το CERN στη Θεσσαλονίκη

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS του CERN, οργανώνει βραδιά εκλαΐκευσης της επιστήμης και ιδιαίτερα της έρευνας που πραγματοποιεί στο CERN, για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, τους μαθητές των Λυκείων και το ευρύτερο κοινό της πόλης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, στις 20:00, στον καλλιτεχνικό χώρο «Ύψιλον» (Εδέσσης 5), στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομες παρουσιάσεις με ενδιαφέροντα βίντεο θα ξεκινήσουν στις 20:30.

Μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, που εργάζονται στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο CERN, θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs και θα του δώσουν μια γεύση από την καθημερινή ζωή του ερευνητή στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο.

Το κοινό, με τη σειρά του, μπορεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε το απασχολεί μέσα από ερωτήσεις που μπορεί να υποβάλει. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθει για τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος ή για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της  Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Τέλος, παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι των σωματιδίων, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πόσο δύσκολο είναι τα σωματίδια να βρουν το «ταίρι» τους και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο σωματίδιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST Action VBSCan, που διοργανώνεται από αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου έως την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στο ΑΠΘ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο