9ο Διεθνές Συνέδριο της INQUA (International Quaternary Association) για την Παλαιοσεισμολογία, την Ενεργό Τεκτονική και την Αρχαιοσεισμολογία

 

Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, ανέλαβε τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού Συνεδρίου: του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της INQUA (International Quaternary Association)  για την Παλαιοσεισμολογία, την Ενεργό Τεκτονική και την Αρχαιοσεισμολογία (9th International INQUA Meeting on Paleoseismology, Active Tectonics and Archeoseismology – PATA Days 2018,  www.patadays2018.org), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ποσείδι της Χαλκιδικής (στο ξενοδοχείο Possidi Holidays Resort & Suites και στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ), από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2018.

Η INQUA (Διεθνής Ένωση για την Έρευνα του Τεταρτογενούς) είναι ο σημαντικότερος επιστημονικός φορέας παγκοσμίως, ο οποίος συντονίζει και ασχολείται με την έρευνα του πρόσφατου γεωλογικού παρελθόντος της Γης. Η έρευνα αυτή έχει τεράστιο εύρος και ασχολείται με θέματα όπως οι παλαιοκλιματικές συνθήκες και η αλλαγή του κλίματος μέσα στον χρόνο, ο άνθρωπος και η βιόσφαιρα, οι παράκτιες διαδικασίες, η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, κ.ά.

Κύριο αντικείμενο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της INQUA είναι η μελέτη των ενεργών ρηγμάτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με σεισμούς, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτά επηρεάζουν την ασφάλεια τεχνικών έργων και κατασκευών. Πρόκειται για το σημαντικότερο συνέδριο σε αυτό το αντικείμενο παγκοσμίως και η ανάληψή του από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ απαίτησε ιδιαίτερη προσπάθεια επί σειρά ετών.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές σε παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων, οι Jim Mc Calpin (Geo-Haz Consulting Inc, ΗΠΑ), Tom Rockwell (San Diego State University, ΗΠΑ),  Koji Okumura (Hiroshima University, Ιαπωνία), Shmuel Marco (Tel Aviv University, Ισραήλ) κ.ά., αναμένεται να καταστήσουν το Συνέδριο ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό σημείο αναφοράς.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν Θερινό Σχολείο για νέους ερευνητές στις 28 Ιουνίου 2018, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις κορυφαίων επιστημόνων για τα ενεργά ρήγματα και την ανάλυση σεισμικού κινδύνου, καθώς και δύο επιστημονικές εκδρομές (στις 24 Ιουνίου στη Δυτική Χαλκιδική και στις 29 Ιουνίου στην Ανατολική Χαλκιδική – Λεκάνη Βόλβης).

Η γλώσσα του Συνεδρίου και του Θερινού Σχολείου είναι η αγγλική. Το κόστος για τους συμμετέχοντες ανέρχεται στα 260 € για το Συνέδριο και στα 90 € για το Θερινό Σχολείο (συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα), ενώ ειδικά για τους φοιτητές ισχύει η προνομιακή συνδυαστική τιμή των 50 €.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: www.patadays2018.org.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η αφίσα του συνεδρίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο